03.022014
0
Učenje stranih jezika

Učenje stranih jezika

Quot linguas calles, tot homines vales“, koliko jezika znaš toliko (ljudi) vrediš veli latinska poslovica. Jezik predstavlja sponu pojedinca sa svetom, stoga nije važno da li smo započeli učenje nekog stranog jezika iz ličnih potreba, potreba posla ili nekog drugog razloga. Bitno je da znate da je uvek pravo vreme da počnete sa učenjem stranog jezika. Jezici se uče čitavog života.

Izabel Eva Borer kao “slobodni putnik” i fotograf obišla je dvadeset zemalja širom sveta. Ona čvrsto veruje u kulturno stapanje odnosno u to da se sve kulture ovog sveta međusobno mogu povezivati bez obzira na razlike. Tokom svojih putovanja usavršila je svoje znanje stranih jezika i danas tečno govori šest jezika. Ona ističe da se strani jezik najbolje uči ukoliko ste okruženi ljudima koji ga koriste, ali obzirom na to da nismo često u takvoj mogućnosti, preporučuje sledeće metode:

Započnite učenje jezika putem interneta  Danas postoji niz sajtova putem kojih možete najpre naučiti osnove nekog jezika, a kasnije i proširiti svoje znanje. Putem sajtova ovakvog tipa možete tekstualno, video ili zvučnim putem da komunicirate na bilo kom stranom jeziku i to na veoma zabavan način. Ovakav način učenja jezika je takođe i praktičan jer omogućava učenje iz vašeg doma, kancelarije, biblioteke ili kafića. Jedino što vam je potrebno jeste internet veza. Evo nekoliko sajtova koje nude mogućnost učenja stranih jezika: www.livemocha.com ; www.languagesonline.org.uk ; www.ielanguages.com ; www.deutsch-lernen.com ; www.openculture.com ; www.learnalanguage.com ; www.learnalanguage.com ; www.duolingo.com ; www.babbel.com.

Koristite računarske programe za učenje Rosetta Stone ( www.rosettastone.com ) se smatra za vodeći program kada je učenje stranih jezika u pitanju. Princip ovog sistema je učiti jezik direktno, bez prevođenja, što se pokazalo kao veoma uspešno (putem slike, zvuka i sl.).

Učite putem programa na telefonu Zahvaljujući „pametnim“ mobilnim telefonima, jezik možete učiti i u pokretu. Na ovakav način možete proširiti svoj vokabular, ali i uvežbavati pisanje stranih reči. Putem ovih programa možete čak i snimiti svoj glas, odnosno izgovor, a zatim ga uporedite sa izvornim izgovorom. Programi za učenje jezika uz pomoć mobilnog telefona dostupne su na sajtu www.innovativelanguage.com. Ukoliko ste već u nekoj stranoj zemlji možete putem interneta pronaći sajt koji nudi prevode na skoro 50 jezika www.translate.google.com.

Razgovarajte putem Skajpa. Ukoliko već imate nekog prijatelja koji poznaje jezik koje želite da naučite razgovor sa njim može biti idealna vežba. Ako nema mogućnosti za razgovorom uživo, možete upotrebiti neki od programa za računar ili telefon kao što je Skajp (www.skype.com) ili Vajber (www.viber.com). Ovakvi programi obično imaju i mogućnost razgovora ali i pisanja poruka. Pokušajte recimo da napišete kratak tekst koji ćete kasnije proslediti poznaniku na proveru.

Gledajte filmove i slušajte muziku Pokušajte da pronađete filmove na onom jeziku koji učite, najpre ih gledajte sa prevodom, a kasnije bez, pa proverite ste šta upamtili. Takođe, slušanje muzike i praćenje tekstova pesama može biti efikasno pri pamćenju reči, a u isto vreme i zabavno. Ne internetu su dostupni i snimci televizijskih vesti nacionalnih televizija. Po pravilu ove vesti predstavljaju spikeri čiji izgovor je izvrstan, pa je gledanje ovih emisija preporučljivo za sve koji žele da usavrše izgovor.


Prateće grafika preuzeta sa: https://ucsandiegoextension.wordpress.com